Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)

Zekât, Tapu Üzerinden Degil, Rizik Üzerinden Verilmelidir...
Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 5.02.2021
Okunma Sayısı : 1566

Zekât, Tapu Üzerinden Degil, Rizik Üzerinden Verilmelidir

Zekât kurumunun güncellenerek aktif hale getirilmesi ile ilgili makaleye devam ediyoruz. Birinci yazida “zekâtin anlam ve önemi”, ikinci yazida “zekâtin, Sadaka ve Infak ile Iliskisi”, üçüncü yazida “zekât-vergi iliskisi” üzerinde durmustuk; bugün de “kim, nelerden, ne kadarini, kime, nasil infak edecegini ve nasil bir organizasyonun yapilmasi gerektigi” üzerinde duracagiz insallah…

Zekâti Kimler, Nelerden ve Ne Kadar vermelidir?

Kimlerin, nelerden ve ne kadar zekât vermeleri gerektigi konusuna deginmeden önce, zekât/sadakanin verilis amacina dikkat çekmek isterim.

Bilindigi gibi bütün varliklar içerisinde Allah’in, akil ve irade verdigi, her seyi onun hizmetine sunup sorumlu kildigi ve muhatap aldigi tek varlik INSANdir. Insanin vazifesi, Rabbini ve verdigi nimetleri/riziklari unutmamasi ve bu nimetleri diger insanlarla paylasarak sükrünü eda etmesidir.

Allah dileseydi elbette tüm insanlari esit kilardi; ama öyle yapmadi; farkli derecelerle birbirlerine muhtaç kildi ki koydugu sistem/düzen yürümüs olsun. Kisiler hangi derecede olurlarsa olsunlar, fitraten asildirler, muhteremdirler. Kendilerini degistirmedikçe kendilerine hürmet etmek vaciptir.

Insanlarin yasamlarini onurlu bir sekilde sürdürmeleri için yeme, içme, giyinme, iskan, isinma, saglik, egitim, iletisim, ulasim, seyahat gibi temel maddi gereksinimlere ihtiyaçlari vardir. Hatta sefkat, merhamet, sevgi, saygi, dua, ibadet gibi manevi degerler de insan için vazgeçilmezdir. Iste insanin, sahip oldugu bütün bu degerlerin (nimetlerin, riziklarin) zekâtini/sadakasini vermesi dinen zorunludur.

Rabbimiz; “Ey inanalar! Hiçbir iltimasin, dostlugun, alisverisin olmayacagi o gün gelmeden önce, Allah’in size verdigi RIZKI ihtiyaç sahipleriyle paylasin. Sükrünü ödemeyip nankörlük edenler, zalimlerin ta kendileridir” (Bakara 254) buyurarak, yararlandiklarimizin sadakasini vermemizi istemektedir.

Evet, RIZIK, hayatimizi sürdürürken faydalandigimiz (kullandigimiz, harcadigimiz, tükettigimiz) bütün nimetlerin ortak adidir. Yani, insanin geçimini saglayan, ona faydasi olan tüm maddi-manevi degerler riziktir. Dolayisiyla Allah’in verdigi riziklari (nimetleri) kullandigimiz ölçüde sadakasini vererek sükrümüzü eda etmemiz zorunludur.

DIKKKAT; resmi evrakla sahip olduklarimizin degil, faydalandiklarimizin zekât vergisini vermeliyiz. Yani, Allah’in bizden istedigi, RIZIK olarak faydalandiklarimizdan vermektir. Rizik olarak faydalanmadiklarimiz –tapusu bizde olabilir- bizim degildir. Mesela, birkaç tane tarlaniz, baginiz, bahçeniz olsun… Oralardan faydalanmadikça (riziklanmadikça) sizin degildir. Zaten -bilindigi gibi- tarladan degil, ürünlerden zekât alinmaktadir.

Ister arazileriniz, ister fabrikalariniz, isletmeniz olsun, ister magazalariniz, ticarethaneleriniz olsun, ister otelleriniz, restoranlariniz olsun, ister katlariniz, yatlariniz olsun; bunlardan kazandiginiz ölçüde sizindir.

Sürülerinizin oldugunu var sayalim; o sürülerin ticaretinden, etinden, sütünden ve yününden yararlandiginiz ölçüde sizindir ve zekât vergisine tabidir.

Zekât açisindan degerlendirildiginde yararlanilmadigi sürece bu varliklarin hiç bir önemi yoktur. Sahibi görünen kisi, bütün bunlardan riziklandigi/yararlandigi ölçüde temlik/hak sahibidir; degilse baskasinindir. Öyle mülk-servet sahibi kimseler vardir ki servetinden milyonda bir riziklanmadan ölüp gider ve mülk-servet baskasina kalir.

Evet Kur’an’da Allah, basta hayvanlar olmak üzere, zirai ürünler, su, seyahat araçlari (gemiler) gibi pek çok nimetler verdigini ve o nimetlerden riziklandigimizi belirtilmektedir. (Müminun 18-22, Yasin 71-73)

Yine pek çok ayette Allah, “size rizik olarak verdiklerimizden infak edin” buyurmaktadir. (Bakara 3, 254, Kasas 54, Ra’d 22 gibi)

Bu ayetler dikkate alindiginda zekât vergisinin servet/mal üzerinden degil, kazanç/rizik üzerinden verilmesi gerektigi asikardir. Söyle itirazlar gelebilir: Milyarlarca servete sahip olan biri, sadece bes bin lira maasi olan biri ile esit hale gelmez mi? Cevap, gelebilir, fakat bu adaletsizlik degildir. Kisi, ne kadar servet sahibi olursa olsun, riziklandigi (fayda gördügü) kadar kendisinindir; degilse mülk Allah’indir, baskasina kalacaktir.

Sunu da belirtelim ki servet sahibi kimselerin harcamalari da genellikle servetleriyle orantilidir. Mesela; kiraya verildigi takdirde ayda bes-on bin liralik gelir getirecek konutta oturur. Bindigi araç bes yüz-bir milyonluktur. Her yil yüz-iki yüz bin lira harcayarak tatil yapar. Lüks restoranlarda yemek yer. Çocuklari en pahali özel okullarda egitim görür. En yüksek dereceli hastanelerden yararlanir vs. Tabi ki bütün bu harcamalarin (riziklanmalarin) faturasi da zekât vergisine yansiyacaktir. 

Bu çikarimlari dikkate aldigimizda; birinci temel ilke olarak diyebiliriz ki zekât vergisi, mal (mülk-servet) üzerinden degil, rizik (yararlandigimiz, harcadigimiz nimetler) üzerinden verilmelidir. “Nedir bunlar” derseniz, hayatimizi sürdürürken faydalandigimiz (kullandigimiz, harcadigimiz, tükettigimiz) bütün nimetlerdir. O halde, “hangi mallardan zekât verilir, hangilerinden verilmez” sorusunun bir ehemmiyeti yoktur. Riziklandiginiz bütün nimetler, “size “rizik” olarak verdigimizi ihtiyaç sahipleriyle paylasin” emri geregi, zekât kapsamindadir.

Ikinci temel ilke; zekât mükellefi olabilmek için belli bir rizka/nimete (yararlanmaya, harcamaya, tüketime) sahip olmak gerekir. Bu da aile reisinin, aylik harcamalari için defter tutmasiyla ortaya çikacaktir.

Örnegin; mutfak giderleri 2000, iskan/konut 1000, enerji-yakit 1000, giyim-kusam 500, saglik 300, egitim 300, iletisim 100, ulasim 100, seyahat-turizm 200, diger vergiler 500 olmak üzere dört kisilik bir ailenin toplam harcamalari 6 bin lira olsun. Bu ailenin zekât mükellefiyeti olabilmesi için Türkiye’deki “asgari geçim ve hayat standarti”na bakmamiz lazim.

Türkiye’de bugün itibariyle -Istatistik Kurumu’nun verileri dikkate alindiginda- diyebiliriz ki dört kisilik bir ailenin yeme, içme, giyinme, iskan, isinma, enerji, saglik, egitim, iletisim, ulasim, seyahat gibi zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yaklasik aylik bes bin liraya ihtiyaç vardir.

Bes bin rakamin altinda bir gelir/gidere sahip olanlar, zekât mükellefi sayilmamalari gerekir. Aylik 5 bin lira,  yilda (5x12) 60 bin lira eder. Bu rakami altin vb. degerlere dönüstürüp bir nisap miktari (zenginlik ölçüsü) çikarmanin hiçbir yarari ve anlami yoktur; zira hayat standartlari sürekli degistigi için bu rakamlar göreceli ve sürekli degismektedir. Onun için her yil –tipki fitir/fitre sadakasi gibi- yenilenmesi zorunludur.

Bugünkü yazimizi/tezimizi özetlersek;

1) Zekât, mülk-servet üzerinden degil, rizik (kazanç, fayda, harcama) üzerinden verilmelidir. Yani, Allah’in nimetlerinden yararlandigimiz ölçüde zekât vergisi söz konusu olmalidir. Hizmet alimi gibi

2. Zenginlik ölçüsü (nisap); 80 gram altin, 40 koyun/keçi gibi belli miktarda mala-servete-ticarete sahip olmak degil, ne kadar riziklandigimiz (kullandigimiz, yararlandigimiz) ile ölçülmelidir.

Mesela; maas 5 bin, ticaret 3 bin, zirai ürünlerden 2 bin, hayvan ürünlerinden bin lira (toplam 11 bin lira) gibi.

3. Zekât sadece birkaç maldan degil, riziklandigimiz (kazanç, fayda, harcamalardan) bütün gelirlerden verilmelidir.

4. Fitir/fitre sadakasi nasil her yil güncellenerek veriliyorsa, zekât sadakasi da ayni sekilde –sosyo-ekonomik durum dikkate alinarak-güncellenmelidir.

Bu kriterler dikkate alinarak zekât verildiginde, inaniyorum ki kimseye haksizlik olmayacak, adalet yerini bulacak ve her Müslüman severek-isteyerek zekâtini ödeyecektir.

NOT: Zekât konusuna devam edecegiz insallah…

Selam ve muhabbetlerimle…
Besir ISLAMOGLU 4.02.21

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 Fazlurrahman Paradigması2 MÜŞKİL AYETLER, ANCAK TE’VİLLE ANLAŞILIR.3 Çağın Dini Konuları Mezheplere Havale Edilemez4 KİTAB’I, KİTAP’TAN ÖĞRENME ZARURETİ5 BİLİM GELİŞTİKÇE, DİN TASAVVURU DA DEĞİŞİR6 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar7 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?8 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ9 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ10 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?11 Kitle Kültürü Manipülasyondur12 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ13 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?14 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER15 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR16 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.17 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR18 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR19 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar20 Seytan Neyimiz Olur?21 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj22 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj23 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 24 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)25 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)26 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)27 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)28 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)29 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)30 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 31 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 32 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir33 Kitap'i Dogru Tanimak34 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir35 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur36 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)37 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 38 Din Ögrenmede Kistas Nedir?39 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?40 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir41 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir42 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir43 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?44 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir45 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 46 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?47 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar48 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir49 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 50 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir51 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 52 Din Üzerinden Yapilan Zulümler53 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir54 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)55 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??56 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?57 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?58 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 59 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur60 Erdemli Toplum Nasil Olusur?61 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir62 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?63 Sünnete Kimler Daha Baglidir?64 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir65 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler66 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir67 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-68 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-69 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir70 Ahlakin Sarti Kaçtir?71 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir72 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 73 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-74 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-75 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-76 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-77 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-78 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-79 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-80 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir81 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir82 Er Kisi Niyetine83 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine84 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-85 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-86 Güçlünün Yaninda Yer Almak87 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil88 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?89 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir90 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak91 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir92 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 93 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir94 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir95 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)97 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)98 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)99 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)100 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!