Namaz ve Resûlullah'in (s.a.s.) Evladının Önemi

Hadisler hidayet ve rahmet kaynagi olan Kur'ân-i Kerîm'in kendisine indirildigi ve Kur'an'i herkesten daha iyi anlayan...
Namaz ve Resûlullah'in (s.a.s.) Evladının Önemi
Cesim ZEYDANLI
Cesim ZEYDANLI
Eklenme Tarihi : 24.04.2022
Okunma Sayısı : 3892

Namaz ve Resûlullah'in (s.a.s.) Evladının Önemi

Hadisler hidayet ve rahmet kaynagi olan Kur’ân-i Kerîm’in kendisine indirildigi ve Kur’an’i herkesten daha iyi anlayan ve âyetlerdeki ilâhî maksadin ne oldugunu en iyi bilen Allah Resûlü’nün (s.a.s.) sözüdür.

Rabbimiz;‘’Allah’a ve âhiret gününe kavusmayi umanlarla Allah’i çok zikredenler için Resûlullah’in güzel bir örnek oldugunu”(1) belirten âyeti ile Hz. Peygamber’in söz ve fiillerini kabul edip ona uymak Müslümanlar için vazgeçilmez ve imanin bir geregi oldugunu ortaya koymaktadir.

Sürekli örnek gösterilerek dile getirilen ‘’-Peygamber evladi olmanin bir önemi yoktur. Olsaydi Hz. Peygamber kendi kizi için ,’’senin için bir sey yapamam’’ demezdi. O halde Peygamber evladi olmanin bir önemi yoktur.’’sözü ile su hadis örnek gösterilmektedir

‘’-Ey Resûlullah’in kizi Fatima! Sen de kendini Allah’tan satin almaya çalis; zira senin için de bir sey yapamam.” (2)

Resûlullah (s.a.s.) bu hadisi serifinde Peygamber evladi olmanin bir öneminin olmadigini mi belirtiyor.? Yoksa bu hadisi serif ile baska bir mesaj mi veriyor.?

Hadisin verdigi mesaji dogru anlayabilmemiz için önce su sorulari cevaplamamiz gerekiyor.

1~Resûlullah bu ikazi niçin yapti?

2~Efendimiz (s.a.s.) bu sözü kizi Hz.Fâtima’ya neden söyledi ?

3~Peygamber evladi olmanin bir önemi yoksa, Hz.Fatima’dan baska diger kizlari, Zeynep,Rukiyye ve Ümmü Gülsüm’e ayni ikazi neden yapmadi?

4~Hz.Fatma ibadetlerinde namaz kilmakta gevseklik mi gösteriyordu.?

5~Hz.Fatma namaz kilmayi terk mi etmisti ?

Insani ölçülerde bir kisi ikaz edildiginde ikaz edilen kisi muhatap oldugu hatayi yaptiginda uyarilir.

Bu hadiste neden muhatap Hz. Fatima’dir ?

Hz.Fatima kimdir ? Ve ne özelligi var?

Azda olsa Hz. Fatima’yi tanimaya çalisirsak,Efendimiz’in (s.a.s.) bu hadisi serif ile vermek istedigi mesaji dogru anlamis oluruz insallah.

Hz. Fâtima, Islamiyet’in gelmesinden yaklasik bir yil önce Mekke’de dünyaya geldi.

 Deylemî’nin Ebû Hureyre’nin (r.a.) rivayetiyle:

Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Hazreti Fâtima’nin (r.a.) dogumunda:“-Iste simdi vahiy melegi bana geldi ve bu dogan çocugu kutladi. Allah (c.c.) ona Fâtima adini verdibuyurmus olmasi, sözünü ettigimiz anlayisin yerle yeksan oldugunu gösteren delillerin basinda gelmektedir.

Hicretin ikinci yilinda Hz. Ali ile evlenmistir. Efendimizin nesli Hz. Fâtima’nin çocuklari vasitasiyla devam etmis ve kiyamete kadar gelecek Seyyid ve Serifler bu tertemiz ve saf menbadan devam edecektir.

Ibni Abbas’dan (r.a.) nakledilen hadisi serifte (Sura suresi 23. ayeti) nazil oldugu zaman .

‘’ De ki:"Sizden Ehli beytime sevgi duymanizdan baska bir karsilik istemiyorum."(3)

Dediler :

‘’-Ya Resulallah yakinlik duyup sevgi gösterecegimiz akrabalariniz kimlerdir?’’

Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki :‘’-Ali Fatima ve onun evlatlaridir.’’(4)

El Taberani Hz.Ömer’in (r.a.) rivayetiyle nakleder,Resûlullah (s.a.s.) buyurdu ki :

‘’(-Tüm hanimlarin nesli babasindandir.(Nesli evlendigi kocasindan devam eder.)Fakat Fatma'nin evlatlari hariç .Onlar benim (evlatlarim) neslimdir.Ben onun babasiyim.''(5)

Hz. Fâtima Nebîler Efendisinin son çiçegi,dünyada neslini devam ettiren nur yumagi, Cennet hanimlarinin Seyyidesidir.

O, Zehra ve Betül lakaplariyla meshurdu. Zehra;ak yüzlü, nur yumagi, beyaz, parlak, ve aydinlik yüzlü hanim manasina, Betül ise;Dünyevi heveslerden uzak, ibadet için kendisini Allah’a yönelten, iffetli ve namuslu hanim anlamina gelmekteydi.

Hz. Fatima, Allah Resulü'nün (s.a.s.) hiç kimseye yapmadigi almadigi övgüleri almistir.

’-Ya Fatima, Allahü teâlâ senin gazabin için gazap eder, senin rizan için razi olur.’’ (6) ‘’-Allah, Fatima ve nesline Cehennemi haram kildi.’’(7)

Birgün Rasulüllah (s.a.v.) Hz.Fatima'nin elinden tutarak ashabinin yanina çikti ve söyle dedi:

"-Su kizi taniyan taniyordur,tanimayan da bilsin ki; O, Muhammed'in kizi Fatima'dir. O Benim bir parçamdir,gögsümün içindeki kalbimdir. O'nu inciten Beni incitmis olur. Beni inciten de Allah'i incitmis olur." (8)

Ibn-i Abbas rivayet etti ki: Resûlullah (s.a.s) bir defasinda dört çizgi çizerek (ashabina):

“-Bunlarin ne oldugunu biliyor musunuz?” diye sorudu.

Ashap: “-Allah ve Resulü daha iyi bilir.” diye cevap verdiler.

Hz. Peygamber (s.a.s) buyurdu ki:

“-Cennet hanimlarinin seyyideleri faziletleri olan; Mezahim kizi Asiye, Imran kizi Meryem, Huveylid kizi Hatice, ve Muhammed kizi Fatima, dir”(9)

Hz. Peygamber (s.a.s) siradan bir insan degildir. O Allah tarafindan insanlar arasindan seçilmis ve üstün kilinmistir. ‘’ Allah, meleklerden de insanlardan da elçiler seçer. Muhakkak ki Allah, Semî`(hakkiyla isiten) dir, Basîr (kemâliyle gören) dir. (10)’’

Hz. Peygamber siradan insanlar gibi konusmaz.Allah’in emriyle konusur ve onlarin sözleri emri ilahi kontrolündedir.’’ Eger o Resul bizim adimiza birtakim sözler uydursaydi, onu elimizle yakalar, sonra da onun sah damarini keserdik.’’(11)

Resûlullah’in (s.a.s.) bu hadisi serif ile  ifade buyurdugu Peygamberin evladi olmanin  önemsizligi degildir.Çünkü Rabbimizin buyrugunda da görüldügü gibi Resûlullah’in (s.a.s.) nesebi Allah (c.c.) tarafindan seçkin kilinmistir.

’Rabbin, diledigini yaratir ve tercih eder. (O’nun seçme ve yaratmasinda) onlarin tercih hakki yoktur. Allah, onlarin ortak kostuklarindan münezzehtir ve sâni yücedir. (12)’’

‘’ De ki: "Hamdolsun Allah’a, selâm olsun seçkin kildigi kullarina. Allah mi daha hayirli yoksa O’na kostuklari ortaklar mi?’’(13)

‘’ (Elçi melekler): ‘’-Allahin emrine mi sasiyorsun? Ey ehl-i beyt, Allahin rahmeti, bereketleri sizin üzerinizdedir. Sübhe yok ki, O, asil hamde lâyik, hayr-u ihsani çok olandir.’’ dediler.(14)

Resûlullah bu hadisi serifte nesebinin önemsiz degil bilakis seçkin oldugunu ve namazin önemini ve ne kadar önemli bir ibadet oldugunu belirtilmistir.

Allah Teâlâ, hususiyle ailemizden ve yakinlarimizdan baslayarak dinin ve namazin teblig edilmesini istemekte ve söyle buyurmaktadir:

“Rasûlüm! Önce en yakin akrabani uyar.”(15) “Ailene ve ümmetine namazi emret. Kendin de onu kilmaya sabirla devam et.”(16)

“Ey iman edenler! Hem kendinizi hem de ailenizi yakiti insanlar ve taslar olan o müthis cehennem atesinden koruyun!” (17)

’Rasûlüm! Sana kitaptan ne vahyediliyorsa onu okuyup baskalarina da anlat. Namazi da dosdogru kil! Çünkü bütün sartlarina riâyet edilerek hakkiyle kilinan namaz, insani her türlü hayasizliktan, dînin ve aklin kabul etmedigi seylerden alikoyar. Allah’i zikretmek ise en büyük ibâdettir. Allah, bütün yaptiklarinizi bilir.’’(18)

Rasulullah (s.a.s.) bir hadisi kudside Allahu Teâlâ’nin söyle buyurdugunu naklediyor; “Ben ümmetine bes vakit namazi farz kildim. Ve kendi kendime söz verdim ki, kim (benim yanima) bes vakit namazi vaktinde kilmaya özen göstererek gelirse, onu Cennet’e koyacagim. Kim de namazlara dikkat göstermezse Benim onun için bir sözüm yoktur” (19)

Ebu’d-Derda (r.a) söyle dedi:

Hz. Muhammed (s.a.s) bana söyle tavsiyede bulundu;

‘’-Parça parça kesilsen de, yakilsan da Allah ‘a ortak kosma ve farz olan namazi bilerek terk etme. Kim ki farz olan namazi bilerek terk ederse Allah ‘in korumasi ondan uzaklasmistir.” (20)

Cabir ibni Abdullah (r.a)’dan rivayet edilmistir Efendimiz (s.a.v.) söyle buyurdular:

“-Kisiyle küfür arasinda namazin terki vardir.”(21)

Efendimiz (s.a.s.) söyle buyurdular:

“-Cennetin anahtari namazdir, namazin anahtari da abdesttir.”(22)

‘’ Onlar cennetlerdedirler (cennettekiler) birbirlerine suçlular hakkinda sorular sorarlar ve dönüp onlara söyle derler:

"-Sizi bu cehennem atesine sürükleyen nedir?"

Onlar da söyle cevap verirler: “-Biz namaz kilanlardan degildik.”(23)

’Kim de benim kitabima sirt döner ve beni anmaktan uzak durursa, süphesiz dünyada onun için sikintili, dar bir geçim vardir; kiyâmet günü de onu kör olarak diriltip huzurumuza getirecegiz.’’(24)

’O: “-Rabbim! Beni niçin kör olarak dirilttin? Oysa ben dünyada gözleri gören biriydim” diye itiraz edecek.’’ (25)

’Allah buyurur ki: “- Cezan böyle, sana ayetlerimiz geldi de onlari unuttun. Iste (onlari unuttugun gibi) bugün de öylece unutuluyorsun (körlük ve azab içine birakiliyorsun).”(26)

Birgün Rasulullah (s.a.s.) namaz ile ilgili buyurdu ki:

“Her kim su bes vakit namazi eksiksiz kilarsa namazi, kiyamet gününde ona bir aydinlik, hakkinda delil ve kurtulus olur. Her kim de bu bes vakit namazi geregi gibi kilmazsa kiyamet gününde Karun’la, Haman’la, Firavun’la ve Ubeyy ibn-i Halefle birliktedir.”(27)

Rabbimizin buyurdugu gibi;

''Ama onlardan sonra öyle kötü bir nesil geldi ki, namazi terk ettiler ve sehvetlerinin ardina düstüler. Bunlar, helâk çukuruna düserek yaptiklari bu azginliklarin cezasini göreceklerdir. ''(28)

Iste yüksek bir ahlâkî kemâle ve serefe sahip peygamberlerin ardindan böyle hayirsiz nesiller gelmis, bunlar namazi terk etmislerdir. Bundan maksat onlarin dinin emirlerine uymayi ve yasaklarindan kaçinmayi terk etmis olmalaridir. Kullugun en önemli alameti ve siari olmasi itibariyle burada özellikle namaz söz konusu edilmistir. Dolayisiyla onlar namaz basta olmak üzere Rabbimizin buyruklarini hiçe sayip bütünüyle dünyevi ve nefsânî arzularinin pesine düsmüslerdir.

Oysa ki; Insan, sorumluluk tasimasi gereken bir varliktir. Bu, sorumlulugu, Allah’in emirlerine uymak ve yasaklarindan sakinmakla yükümlü olan insan, mutlaka bir gün O’nun huzurunda, dünyada yaptiklarindan sorgulanacaktir.

Çünkü o, tesadüfen dünyaya gelmemis, Allah’in takdir ve yaratmasi ile var olmustur.

Rabbimiz Kur’an-i Kerim’de: "Sizi sadece bos yere yarattigimizi ve sizin gerçekten huzurumuza geri getirilmeyeceginizi mi sandiniz."(29) Buyurulmus ve insanin bir gün hesaba çekilecegini bildirilmistir.

Öldükten sonra dirilip Allah’in huzuruna getirilecegimiz bugüne "Hesap Günü" diyoruz. Bugün, insanin en dehsetli günlerinden bir gündür. Peygamberler bile bugünün dehsetinden Allah’a siginmislardir. peygamberlerden ,Hz.Ibrahim aleyhi’s-selâm, Allah Teâlâ’ya dua ederek :

"-Ey Rabbim) Insanlarin dirilecekleri (ve huzuruna gelip hesap verecekleri) gün, beni utandirma. O gün ne mal fayda verir, ne evlat. Ancak Allah’a temiz bir kalp ile gelenler baska."(30)

‘'Ey insanlar! Rabbinizden sakinin (O'na ibadet edin) ve bir günün azabindan korkun ki, baba çocugundan bir sey ödeyemez, (hiç bir sey karsiliginda çocugunun azabini kaldiramaz), çocuk da babasindan bir sey ödeyecek degildir. Muhakkak ki Allah'in (hesaba çekme) vaadi haktir, olacaktir. O halde sakin dünya hayati sizi aldatmasin; ve sakin seytan, sizi Allah'a güvendirmesin (Allah, herkesi bagislar diye, seytanin aldatisina uymayin).’’(31)

Bu hadisi serif ile Resûllullah (s.a.s.) Müslümanlara su mesaji veriyor.

‘’- Ey Müslümanlar Rabbimiz bizi yaratti, kendisine iman edip kulluk görevimizi yapmamizi emretti. Ben Allah’in seçilmis Resûlü, Nebisi geçmis ve gelecek günahlari af edilmis birisi oldugum halde Rabbim bana günde alti vakit namaz kilmami farz kildi. Size de bes vakit namaz farz kilindi.

Su gördügünüz dünyada iken Cennet ile müjdelenen Cennet hanimlarinin Seyyidesi olan, neslimin annesi, bedenimden bir parça ,gözümün nuru kizim Fatima dahi namazi terk ederse kiyamet günü onun için dahi bir sey yapamam. Sakin üzerinize farz olan namazi terk etmeyin. Yoksa Kiyamet günü sizin için bir sey yapamam’’ demek istemistir.

Fakat maalesef günümüzde bu hadisi serif açiklanirken '' Peygamber evladi olmanin bir önemi yoktur.'' Sekline dönüstürülmüstür. (Dogrusunu Allah ve Resûlü (s.a.s.) daha iyi bilir)

“Rabbim! Beni ve zürriyetimi namazi dosdogru kilanlardan eyle! Rabbimiz dualarimizi kabul buyur!(32) ‘’ ''Rabbimiz! Hesap kurulacagi gün beni, anami, babami ve müminleri bagisla.” (33)

Selat ve selam Allah Resûlü’nün ,Al-i Beyti,Ashabi ve davasini takip edenlerin üzerlerine olsun. Cesim ZEYDANLI  21/04/2022

Dipnot:

1-El-Ahzâb 33/21

2-Buharî, Vesâyâ 11; Tefsir (26) 2; Müslim, Iman 348-352.

3- Sura/23

 4-( El Kurtubi : (El Camiul El Ahkam El Kur’an  ) 21:8, El Fahr El Razi ( El Tefsir El Kebir) 166:27, El Teberani  ( El Mucem El Kebir)

3-Bezzar ve Beyhaki.

4-Bu hadis-i serifi Müslim, Tirmizi ve Nesei de rivayet etmistir..

5-(El Heysemi fi El Mûcem El Zevaid ) 4:224

6-(Hakim)

7-(Hakim, Taberani)

8-Hakim

9-(Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 6/68) (Hakim, Müstedrek-üs Sahihayn)

10-(Hac / 75)

11-(Hakka, 69/44-48)

12-(Kasas/ 68)

13-(Neml /59) 

14-(Hûd/73)

15-(Su’arâ /214)

16-(Tâhâ 20/132)

17-(Tahrîm 66/6)

18-(Ankebut/45)

19-(Ebû Dâvûd, Ibn-i Mâce)

20-(Müsned:5/238, El-Bani Sahihi ibn Mace:3529, Beyhaki)

21-(Müslim,Ebu Davud, Tirmizi,Ibni Mace,Müsned)

22-(Müsned)

23-(Müdessir (41-42-43)

24- (Tâ-Hâ/124)

25-(Tâ-Hâ/125)

26-(Tâ-Hâ/126)

27-(Müsned: 2/169, Darimi: 2/301, Ibn-i Hibban: 1448)

28-(Meryem/59)

29-(Mü’minûn, 115)

30-(Su’arâ /88)

31-Lokman/33)

32-(Ibrahim/40)

33-Ibrâhîm/41

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!