Insanlik tarihi geçmisten günümüze çok çesitli mücadelelere sahne olmustur. Bu mücadelelerin hemen hepsinin güç ve iktidar mücadelesi oldugunu söylemek yanlis olmayacaktir. Zira ister adaletten yana olan isterse baska sakilerle yola çikan kisi ya da gruplarin istediklerini gerçeklestirmede güç ve iktidar en önemli enstrümandir. Bu mücadelede çok çesitli ve zekice stratejiler kullanarak hasmini devre disi birakan güçler galip gelmislerdir.
Gelistirilen stratejilerin büyük bir kisminda hile, yalan ve tuzaklari kullanan güçlerin bu stratejileri savas hileleri adli birçok kitaba kaynak olusturdugunu biliyoruz. Bu stratejilerden seçtigim bazilarini sizlerle paylasmak istiyorum.
Bir hiçten bir seyler çikarmak seklinde tanimlanan bir strateji de, MS 756 yilinda Çin’ de bir vali isyan baslatiyor. Kenti kusatan vali kentin surlari içerisindeki askerlerin sayisinin az oldugunun ve silahlarinin yetersiz oldugunu bilmektedir. Fakat bilmedigi kenti savunan generalin zekasidir. Birliklerine insan büyüklügünde içi samanla doldurulmus 1000 korkuluk yapmalari talimatini veren general, gece yarisi bu korkuluklari iplerle asagi sallandirmistir. Kenti kusatmis olan isyancilar sarkitilan korkuluklari kendilerine saldirmak üzere olan askerler zannedince korkuluklara ok yagmuru baslatmislar. General korkuluklari yeniden yukari çekmis ve binlerce ok kazanmistir. General kisa bir süre sonra ayni sekilde askerleri asagi sarkitiyor. Isyancilar generalin yine korkuluklari sarkitarak ok kazanmayi istedigini düsünmüsler, öyle ki bu duruma kahkahalarla gülmüslerdi. Isyancilar bir daha korkuluklarla savasacak kadar budala olmadiklarini düsünürler. Fakat isyancilarin üzerine hizla saldiran gönüllü birlikler isyancilari bozguna ugratarak sehri düsmekten kurtarirlar.
Bir hiçten bir seyler çikarmak stratejisinin çok benzerini Ingiliz ve Fransizlar uygulamistir. Ingiliz ve Fransizlardan olusan müttefik ordusu 5 Kasim 1956’ da Misir’ in Port Sait limanina çikarma yaparlarken, tahtadan ve plastikten yapilmis yapay parasütlerle bir hava indirme harekati yapmislardi. Misir ordusu bunlari gerçek parasütçüler sandi ve uçaksavar birliklerine bunlara ates açma emri verdi. Bu emirler üzerine Misirli askerler yere inen sözde parasütçüleri imha etmek üzere yerlerinden çikti. Fakat bunlari yapinca Misirlilarin asker ve ates gücü açiga çikmis oldu. Sonuç olarak Ingiliz ve Fransiz hava kuvvetleri bunlara saldirarak Misirlilara agir zayiat verdirdi.
Çin Komünist partisi 1957’ de, parti ve yönetim organlarinda ve hatta kültür çevrelerinde sisteme düsmanca niyetler beslediklerine inandigi kisiler hakkinda kovusturma açmak istedi. Bu amaçla “Birakin yüz çiçek açsin” slogani altinda bir hareket baslatti. Hareket herkesin inanç ve fikirlerini serbestçe dile getirmesi için lanse edilmis görülüyordu. Ülkenin her yanindan tepkiler gelmeye baslamisti. Köylerden kentlere, Ilkokul Ögretmenlerinden Üniversite Ögretim üyelerine kadar Çinliler çesitli konulardaki hosnutsuzluklarini ve elestirilerini dile getirdiler. Fakat bu hareket fazla uzun sürmedi, birden bire kesiliverdi ve hatta “her seyi söyleme hakki” nin kötüye kullanilmasina karsi yeni bir kampanya baslatildi. “Yüz çiçek açsin” harekâti sirasinda elestiriler yapmis olanlarin bir kismi bu yeni harekâtin hedefi oldular. Bu harekât ile var olan sistem için tehlike olarak görülen “yilanlar” deliklerinden çikartilarak cezalandirilmislardir.
1987 yilinda Pekin’ de yayinlanmis olan bir stratejiler kitabina göre, Sovyetler Birligi, sürpriz askeri eylemlere basvurmak için politik-diplomatik iki yüzlülügü hep kullanmaktaydi. Bu durum 1979 sonunda olup bitenlere de uymaktaydi. Sovyetler Birligi yillar boyunca “dostluk ve is birligi” maskesi altinda Afganistan’a ekonomik yardim yoluyla askeri personelini sokmus ve askeri danismanlarini yollamistir. Böylece Sovyetler Birligi, Afganistan ordusunu adim adim kontrol altina almis ve Afganistan’in isgali için gerekli kosullari hazirlamistir.
Son olarak siyasetçi ve yöneticilere hayatlarinda karsilasabilecekleri hilelere karsi daha dikkatli olabilmeleri adina bir örnegi paylasmak yerinde olur.
Bir siyasetçi veya yöneticiye zarar vermek veya isini tamamen bitirmek için, ona karsi söylenti yaymada dört asamadan söz edilmektedir. Bunlar;
Halk bu söylentilere inanmaya basladiklari anda, o kisi zarar görmeye baslamis demektir. Bundan sonrasi süphesiz çok daha kolay…
(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)