“Ramazan ayi (niye böylesine mübarek ve muhteremdir? Çünkü insanlar için hidayet rehberi olan ve dogru yolu tanitan ve Furkan olan (Hakk ile Bâtil’i birbirinden ayiran) apaçik belgeleri (kapsayan) Kur’an bu ayda indirilmistir. Öyleyse sizden kim bu aya yetisip sahit olursa artik onu (orucunu) tutsun… (Bakara 185)
Allah hamdolsun ki, bizleri Kur’an ve Oruç ayi Ramazan ayina ulastirdi.
Bütün dost, arkadas ve kardeslerimizin Ramazan-i Seriflerini tebrik ediyorum. Rabbimden bu Ramazani, bizim için, ailelerimiz için, milletimiz, Islam ümmeti ve insanlik için hayirli ve bereketli kilmasini niyaz ediyorum. .
Ramazan, Kuran aydir. Kuranin indirilmeye baslandigi aydir. Ramazani on bir ayin sultani yapan ve diger aylardan üstün kilan sey, Kuranin bu ayda indirilmis olmasidir. Kuran’in indirildigi ve bin aydan daha hayirli olan Kadir Gecesi bu aydadir. O zaman, Ramazan bizi Kuran’a, Kuran’in mana ve önemi üzerinde düsünmeye yöneltmelidir. Kuran’a sirt çevrilerek ramazan degerlendirilemez.
Bu yazimizda bunu konu üzerinde durmaya çalisacagim.
Evvela Kuran nedir? Sorusunu, bize, bu Kitabi gönderen Rabbimiz nasil cevaplandiriyor, ona bakalim.
Resûl-i Ekrem (sav) âlemlere rahmet olarak gönderilmis, [Enbiya, 107] ve O’na, en büyük mucize olarak Kur’ân-i Kerim verilmistir.[ Buhârî, I’tisâm, 1] Kur’an; Karanliklara isik, [Ibrahim, 1] dogru yola rehber, [Bakara, 185.] ve müminlere rahmettir. [Neml, 77 ] Kur’ân-i Kerîm, dogruyu egriden ayiran bir kelâm olarak [Târik, 13 ]sözlerin en güzeli [Zümer, 23] ve en dogru yola iletenidir. [Isra, 9.] O Kur’an ki, hakikatin kesin bilgisi [Hakka, 51.], mübârek bir zikir [Enbiyâ, 50] ve büyük bir haberdir. [ Sâd, 67 ] Bütün bir âleme ve özellikle dogru varmak isteyenlere ögüt, [Tekvîr,27-28] apaçik bir nûr, [Nisâ, 174.] ve gönüllere sifadir. [Yunus, 57]
Kurani Yüce Rabbimizin, Yukarida bize tanittigi sekilde bilmemiz, tanimamiz ve inanmamiz gerekir57
Evet, Kuran’i Kerim; Alemlerin Rabbi, Rahman Rahim olan din günün sahibi Kerim olan Yüce Rabbimizin kelami ve bize hitabidir.
Kur’an; Yüce Allah’in, Insanlari karanliklardan aydinliga çikarmak için, putlarin, putlasanlarin, tagutlarin boyundurugundan, kula kulluktan, zulüm, küfür, sirk ve cahiliyeden kurtarip bir Allah’a kulluga çagirmak için gönderdigi son ilahi hak kitaptir. Rabbimizin kiyamete kadar geçerli olacak evrensel mesajidir.
Gerçekten size Allah’tan bir nur ve apaçik bir kitap geldi. Rizasini arayani Allah o kitapla kurtulus yollarina götürür ve onlari iradesiyle karanliklardan aydinliga çikartir, dosdogru yola iletir.” (Maide 5/ 15-16)
Kuran okuyan, dinleyen Kuranla muhatap olan her Müslümanin; Bu Kerim Kitabi, O’nun mana ve önemini, O’nu okumanin ögrenmenin anlam ve önemini bilmesi ve inanmasi gerekir.
Kur’an i Kerim, Allah tarafindan gönderildiginde süphe bulunmayan bu kitap, muttakiler için bir yol göstericidir.” (Bakara 2/ 2)
Kuran okumak, O’nu anlayarak okumaktir. Anlamadan yaptigimiz bir okuma (yanlis demiyoruz) eksik bir okumadir. Eksik Okumamizi mana ile tamamlamaliyiz.
Kurani anlamak ve yasamak için okumaliyiz.
Kurani Kerim bu gün toplumumuzda yapila gelen uygulamayla, geçmislerin ruhuna hediye edilmek üzere hatimler yaptigimiz bir ölüler ve mezarlik, kitabi degildir.
Kur’an-i Kerim’in sirf ölülerin ruhlarini sad etmek amaciyla okunmasini elestiren sair Mehmet Akif ERSOY bu düsüncesini su dizeleriyle dile getirmistir:
Ya açar Nazm-i Celil’in, bakariz yapragina
Yahud üfler geçeriz bir ölünün topragina
Inmemistir hele Kur’an bunu hakkiyla bilin
Ne mezarlikta okunmak, ne de fal bakmak için
Kur’an, Yüce Rabbimizin biz insanlara anlamak ve yasamak için gönderdigi, ilahi kurallarin, iman, ibadet, ahlak ve muamelat kurallarinin oldugu bir hayat kitabidir. Kurani bu bilinçle okumali yani anlamak ve yasamak için okumaliyiz.
Bu suurla okudugumuz zaman Kuran bizi hidayete, dogru yola götürür, dünya ve ahiret mutlulugunu saglar.
Ayrica, Kuran okumak ibadettir. Biz Kur’an okudukça sevap kazaniriz. Bizim Kur’an ögrenmemize, Kur’an okumamiza vesile olan geçmislerimiz de hisselerini alirlar.
Kurani okurken, O’nun siradan bir kitap olmadigini, alemlerin Rabbi, bizimde Rabbimiz olan Allah’in sözü oldugunu bilerek ve inanarak ve ona yakisir bir edep, saygi, Rabbimizle konusuyor, Rabbimizbizimle konusuyorsuuru, heyecani ve ibadet bilinciyle okumaliyiz.
Kuran okurken Onun sadece lafizlardan ibaret olmadigini bilmeli, Onun bir manasinin oldugunu ve o manayi anlamak mecburiyetinde oldugumuzu da unutmamaliyiz. Kur’an’in lafzina önem verdigimiz kadar manasina da önem vermeliyiz.
Kurani Kerimi okurken, Kuranin bize emrettigi “Tertil” ile “Tefekkür”, “Tezekkür” Tedebbür” ile okumaya çalismaliyiz.
Tertil: Kur’an’i her harf, kelime, tertip ve manasinin hakkini vererek, tecvit kurallarina uyarak, güzel, düzgün ve kusursuz bir sekilde agir agir ve tane tane okumaktir.
Kur’an ayetlerini okurken,gayemiz, ayetler üzerinde düsünmek, bu ayetlerde Rabbim bana ne diyor, benden ne istiyor, bana ne emrediyor, hangi ögüdü, hangi dersi veriyor, bunlari anlamaya çalismak olmalidir.
Kuran Kerim okurken, Ayetin manasini, Rabbimizin muradini anladiktan sonra, benim bu ayet karsinda durumum nedir, eksigimnedir,fazlamnedir?Bunlari düsünüp tespit etmek, Bunlari tespit edip gördükten sonra kendimizi Kur’an ölçülerine göre düzeltmeye çalismaliyiz.
“(Rasûlüm!) Sana bu mübârek Kitâb’i, âyetlerini düsünsünler ve akli olanlar ögüt alsinlar diye indirdik.” (Sâd, 29)
“Islâm âlimleri, Kur’ân Kerim okumaktan amacin; onun hikmet ve manalarini tefekkür etmek ve geregince amel etmek oldugunu söylemislerdir.”
Kur’an ögretiminde, okunmasinda asil gaye, ortaya koydugu hakikatler üzerinde düsünerek onu anlamaya ve ilkelerini hayatimiza aktarmaya çalismaktir.
Bu yüce gayeye Kur’an’i, Peygamberimizin ashabina ögrettigi sekilde okuyabilmekle ulasilir.
Ramazan bir okul, Müminler bu okulun ögrencileri, Kuran, bu okulun egitimprogrami..
Iste her Ramazan’da Müminler bu okula kayit yaparak, Kuran egitiminden geçerler. Bu egitimin sonucunda Kur’an’la kendilerini egitir, yeniler ve düzeltirler. Böylece hem Ramazanda, hem Ramazan sonrasi hayatlarini Rabbimizin razi oldugu bir hayat sürerler.
Rabbim, cümlemize, Kuran ayi Ramazanda, amacina uygun olarak Kuran okumamizi, kedimizi Kuran’la yenilememizi ve rizasina uygun bir hayat yasamimizi nasip eylesin.
Basi rahmet, ortasi magfiret sonu cehennemden kurtulus olan bu mübarek ayin rahmete, magfirete ve dünya ve ahiret sikintilarimizdan kurtulusa vesile olmasin diliyorum.
(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)