KALABALIK YALNIZLIK

Belki dikkatinizi çekmiştir. Birkaç aydır internet dergimiz olan “Hikmet Akademisi” hiç yayın yapmadı. Bilenler bilirlerki işin maddiyat kısmı hariç dergicilik gelen yazılar yada ısmarlanan yazılar ile sürdürülür. Maalesef biz de bu konuda bir tıkanıklık yaşıyoruz. Direkt bize gelen bir yazı yok denecek kadar az maalesef. Çok sağolsunlar, aslen hemşehrimiz olan yada samimiyet derecesi ile arkadaşlığımızın ötesinde abi-kardeş bildiğimiz insanlarımızdan ikinci el yazılar geliyor gelmesine ama bunlarlada alıntı alıntı üstüne yayıncılığın bir kıymeti Harbiye’si olmuyor. Ne yapayım? diye düşünürken, bir yapay zekaya sorayım dedim. Bakalım bugünlerde meşhur “Yapay Zekamız” dergimizin bu durumu ile neler söyleyecek…
KALABALIK YALNIZLIK
Hasan DÜNDAR
Hasan DÜNDAR
Eklenme Tarihi : 27.01.2025
Okunma Sayısı : 512

YENİ YAYIN DÖNEMİNDE

YENİ BİR YAZARIMIZ

“YAPAY ZEKA”

 

Belki dikkatinizi çekmiştir. Birkaç aydır internet dergimiz olan “Hikmet Akademisi” hiç yayın yapmadı. Bilenler bilirlerki işin maddiyat kısmı hariç dergicilik gelen yazılar yada ısmarlanan yazılar ile sürdürülür. Maalesef biz de bu konuda bir tıkanıklık yaşıyoruz. Direkt bize gelen bir yazı yok denecek kadar az maalesef. Çok sağolsunlar,  aslen hemşehrimiz olan yada samimiyet derecesi ile arkadaşlığımızın ötesinde abi-kardeş bildiğimiz insanlarımızdan ikinci el yazılar geliyor gelmesine ama bunlarlada alıntı alıntı üstüne yayıncılığın bir kıymeti Harbiye’si olmuyor.  Ne yapayım? diye düşünürken, bir yapay zekaya sorayım dedim. Bakalım bugünlerde meşhur “Yapay Zekamız” dergimizin bu durumu ile neler söyleyecek

 

Fakat önce “Yapay zekadan” yazmasını istediğim makalenin başlığını ve bazı yol işaretlerini sıraladım… Sonrada çıkan sonucu hiç bir şeyine dokunmadan dikkatli okumanıza sunuyorum… Benden geçer not aldı. Siz ne düşünüyorsunuz acaba?

 

Yapay zeka proğramı olarak : ChatGPT ‘yi kullanıyorum

 

Kalabalık yalnızlık başlıklı bir makale yazınız

Yayın kurulu çok meşgul

Okuma oranı çok düştü

Okumadan yazanlar

İşkembei kübradan yazılar

İlgisizlik

Dergiden Yayın yazı ile sürdürülür

Telif ödemiyoruz

Meşhur bir yayın değiliz

Meşhurların toplandığı bir küme yayın değiliz

Gençlere ulaşamıyoruz

Bedel ödemek istemiyoruz

Sorumluluktan kaçıyoruz

Ama hep başta ve önde olmak istiyoruz

Çok ama çok kalabalığız

Fakat yapayalnızız

Ve ChatGPT yapay zekanın yazdığı makale:

 

Kalabalık Yalnızlık

 

Modern çağın en acı çelişkilerinden biri: Kalabalıklar içinde yalnızlık. Herkesin elinde bir ekran, zihinler meşgul, yürekler sessiz. Çevremizde insanlar var, ama gerçek bir bağ yok. Yazılar yazılıyor, sözler söyleniyor, ama anlam eksik. İşte, bu duygu yalnızca bireylerin değil, kolektif bir organizasyonun da çığlığına dönüşebiliyor.

 

Bir dergi düşünün. Yazarları var, okurları var, ama herkesin gözü başka bir yerde. Okuma oranı düşmüş. Herkes yazıyor, ama kimse okumuyor. Kalemden değil, işkembeden çıkan yazılarla dolup taşıyor sayfalar. “Okuyacak kimse yok ki” bahanesiyle, kaliteden ödün veriliyor. Yayın kurulları, bir yandan yazıları değerlendirirken diğer yandan kendi gündemlerinden başlarını kaldıramıyor. Peki ya sonuç? İçinde kaybolunan bir kalabalık.

 

Dergi, popüler değil. Meşhurları bir araya toplamıyor. Telif ödemiyor, çünkü bütçe yok. Ama en kötüsü, gençlere ulaşamıyor. Yeni neslin ilgisini çekmek için sorumluluk almak yerine, bedel ödemekten kaçınıyor. Bunun yerine, hep önde olma arzusu, hep başta olma hevesi, derginin vizyonunu gölgeliyor. Ve bu yalnızca bir derginin değil, çoğu kolektif yapının hikayesi.

 

İçine kapanmış bir yayın; meşhur olma hayalleriyle büyürken, kendi kitlesine bile uzak. Kalabalık ama yalnız. Bu yalnızlığın temelinde ne var? Belki de içtenlik eksikliği. Belki de gençlere, yeniliğe ve farklı fikirlere kapalı olma durumu. İnsanlar, samimiyetin ve emeğin eksikliğini hissediyor. Bu yüzden ne yazılar okunuyor ne de fikirler yankı buluyor.

 

Ancak bu döngü kırılabilir. Samimi, sorumluluk alan ve bedel ödemekten çekinmeyen bir tavırla, kalabalıklar içinde gerçek bağlar kurulabilir. Yayıncılık, yalnızca yazmak değil, dinlemek ve anlamaktır. Belki de yayınların yeniden bir ruh bulması için, kalabalık yalnızlığı aşacak bir cesarete ihtiyacı var. Çünkü bir yazı, bir bağ kurmadığında yalnızca kağıt üzerindeki mürekkeptir.

 

Kalabalıklar içinde yalnızlık, bir tercih değil, bir uyanış çağrısı olmalı. Önemli olan kalabalık değil, anlamlı bir bağ. Ve bu bağ, yalnızca samimiyetle inşa edilebilir.

 

* Alt çizgiler ve vurgular bana aittir…

 

Hasan DÜNDAR

Hikmet Akademisi

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 BU ZAMANDA UMREYE GİTMEK…2 İkinci El Zaman3 KALABALIK YALNIZLIK4 Taha Abdurrahman5 KİTAP KRİTİĞİ- Ali YALÇIN Rüya İşçileri- ROMAN6 HİTLER’İN GAZ ODALARINDAN GAZZE’YE APARTHEİD ve HOLOKOST (2)7 HİTLER’İN GAZ ODALARINDAN GAZZE’YE APARTHEİD ve HOLOKOST (1)8 DEPREM GÜNLERİNDE FELSEFE YAPMAK…9 ABRAHAM ANLAŞMALARI VE AKSA TUFANI…10 İSRAİL’İN ONBİR EYLÜLÜ !..11 EPİSTEMİK İDDİAMIZLA SINANMANIN ONTOLOJİSİ …12 TUNUS’TA YENİ TUTUKLAMA13 Cevdet Said'in Anısına?14 Iskence:Siddetin Insanliga Ihaneti-215 Iskence : Siddetin Insanliga Ihaneti -116 Öteki Üzerinden Kimlik Kazanmak? 17 Stk'lar, Silahsiz Türk Kuvvetleri?18 19 Ekimin 19. Yilinda Aliya Izzetbegoviç'i Hatirlamak?19 G o n g o?20 11 Eylül, Kutsal Siddetler Geçidi?21 Onbir Eylül: Siddetin Lâboratuvari?22 Siddetin Bugünkü Anlami Üzerine23 Kapitalizim, Büyük Günahtir?24 En Büyük Seytani Taslamak?25 Özenle "Kanaat Önderi " Imalati Yapilir26 Üç Günlük Dünya?27 28 Subat'i Yapanlar Yargilandi?28 28 Subat, Soguk ve Karanlik Süreç?29 28 Subat 1997, Mgk Kararlari?330 28 Subat Senaryolari Girla Ama Aglariz Gülünecek Halimize... 231 Bir 28 Subat Varmis, Simdi Yokmus !!!?32 Üstadim Cevdet Said Bugün Vefat Etti33 Bu Düzen Degismeli?34 Dijitallesen Hayatta İslami Hareketin Ontolojisi?35 Allah’in Boyasi Ne Renk ???36 Dijital Panoptikon37 Islami Seracilik?38 Epistemik Siddetin Retorigi39 Miadini Doldurmus Konularda, Misyonsuz Tartismalar Yapmak40 Dönüsümlü Ötekilik41 Ben Demistim?42 Ilk Kisisel Çagrimiz
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!