Kitap'i Dogru Tanimak

Kitap; "ketebe? (yazdi) fiilinden türemis bir kavramdir....
Kitap'i Dogru Tanimak
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 7.08.2022
Okunma Sayısı : 782

Kitap’i Dogru Tanimak

Kitap; “ketebe” (yazdi) fiilinden türemis bir kavramdir. Agizdan çikan seslerin düzenli bir sekilde kayda geçmesine kitap denir. Bir nesnenin kitap olmasi için yaziya dökülmesi sart degildir. Kur'an'da sik sik geçen 'kitap' kavrami, Kur'an'in yazili seklini ifade etmez; zira Kur’an henüz Mushaf haline getirilmeden önce “Kitap” olarak ifade edilirdi. Dolayisiyla, Allah'in sözlerinin (hükümlerinin) bildirilmis olmasi "yazilmis" anlamina gelen kitap hükmündedir.

Bu baglamda konuya yaklastigimizda, Allah’in, “kun” (ol) demesiyle meydana gelen kainat da Allah’in bir kitabidir. Kainatin içindekilerinin tümü, Allah tarafindan belirlenen kitaba/yasalara göre hareket etmektedir. Dolayisiyla “Kitap” denilince sadece elimizdeki Kur’an anlasilmamalidir; hem kainattaki yasalar, hem de önceki toplumlara gönderilen bütün hitaplar, talimatlar da (Tevrat, Incil) “kitap” hükmündedir.

“Yeryüzünde yürüyen tüm hayvanlar ve kanatlariyla uçan kuslar sizin gibi bir ümmettir/topluluktur. Biz, Kitap'ta hiçbir sey eksik birakmadik.” (6/38) “Biz her seyi, bir Kitap’ta sayip kaydettik.” (78/29) Eksiksiz her seyin Kitap’ta yer almis olmasi, temel yasalar ve ilkeler anlamindadir. Yani, her konuda temel ilkeler, mesajlar apaçik bir sekilde Kitap’ta yer almistir ve bildirilmistir. Mesela, hayatla ilgili bütün bilgiler ayrintili bir sekilde Kitap’ta yer almaz; ancak “Bilmiyorsaniz, ilim ehline (uzmanlarina) sorun” diyerek yol gösterir.

“Allah, karada ve denizde olani, bir yaprak bile düsse onu bilir. Yerin karanliklarinda bir habbe/tane, yas ve kuru hiçbir sey yoktur ki, apaçik bir Kitap'ta bulunmus olmasin." (En'am, 6/59)

Kainatta her ne varsa, tümü kitabin yasalarina göre çalismaktadir. “Hem yeryüzünde, hem de bizzat kendinizde meydana gelen her bir musibet (sikinti, kötülük), baslangiçta kitapta (ilahi yasalarda) yazilmisti.” (57/22)

Zaman zaman dile getirilen “Allah ser olani yaratir mi” sorusu, bazi kimseleri çikmaza sürüklemektedir. Bilinmelidir ki Kitap’ta (ilahi yasalarda) “ser” de “hayr” da “kaynak” olarak vardir.  Allah isteseydi, kaynak itibariyle ser/kötülük yaratmaz, sadece “hayir/iyi” olani yaratirdi; lakin öyle yapmadi. Imtihan geregi kaynak olarak ikisini de yaratti. Serri kaynak olarak var etmeseydi, insanlarin melek olmalari, yani tamamen sinavdan beri olmalari gerekirdi ki böyle bir kitap/yasa ön görmedi.

Bu ayetten hiçbir sekilde “kadercilik” anlayisi çikartilamaz ve kötülüklerin (serrin) faturasi Allah’a kesilemez. Allah, insani irade sahibi kilmis, iyilik ve kötülük yapma gücü vererek özgür birakmistir. Insanlar kendi fiillerinin failleridir (öznesidir). Insanlar tercihlerinden ve yaptiklarindan sorumludurlar. Kitap’in sebep-sonuç- yasalarina tabidirler. Iyilik yaparlarsa iyilik görürler; kötülük yaparlarsa, kötülük görürler. 

Kur’an’da geçen “ümmü'l-Kitap” ve “levh-i Mahfuz”, Allah’in katinda “depolanmis bilgiler” degildir. “Tüm varliklarla ilgili bilgiler önceden levh-i mahmuzda hazirlanarak saklanir, zamani geldiginde indirilmeye baslanir” seklinde bir inanç saglikli degildir. Baska bir ifadeyle, “kainattaki her sey, olmus olacak her olay, levh-i mahfuzda toplu olarak vardir” demek, yasalara uygun düsmemektedir. Ümmü’l Kitap olan ve mahfuz edilenler, varliklarla ilgili bilgiler degil, varliklarla ilgili yasalardir. Bu yasalara “kitap” denilmektedir.  

Varliklarla ilgili yasalar baska, varliklarla ilgili bilgiler baskadir. Mesela, henüz yasanmamis Bedir savasiyla ilgili talimat/bilgi, kainatin varligi ile birlikte hazirlanmaz. Allah, olay vuku buldugunda, ihtiyaç üzerine elçisini bilgilendirir. O bilgiler (vahiy), indiginde kitaplasir. Yani, insanlarin ihtiyaçlarina ve genel gidisata göre Allah vahiy indirir. Aksi takdirde, insan sorumlulugu ortadan kalkar, insan robot olur.

Allah Kur’an’da “ey Kitap sahipleri” diyerek, kendilerine kitap verdigi kimselere, “niçin Kitap’a sahip çikmadiniz, niçin tahrif ettiniz, niçin o kitaplarin hükümleriyle hükmetmiyorsunuz”, niçin hayatlarinizi o kitaplarin aydinliginda düzenlemiyorsunuz” diyerek onlari uyarmaktadir. “Ey Kitap Ehli! Kitap’tan gizlediginiz pek çok seyi, size açiklayan ve bir kismindan da söz etmeyen resulümüz geldi. Dogrusu, size Allah’tan bir nur ve apaçik bir kitap geldi. (5/15)

Tabi, 600’lü yillarin baslarinda “Kitap Ehli” için söylenenler, 2000’li yillar için de geçerlidir. Kitap’a sahip olduklarini kabul eden (Müslüman, Hristiyan, Yahudi) herkes, Kitap’a (ilahi yasalara, kurallara) uymakla mükelleftir; zira “Kitap”, insanlarin hayatlarini düzenlemek için gönderilmistir. Kitap’i yok sayanlar, merhamete kavusamazlar.  

Kur’an’da “kitap” kavrami birçok anlamda kullanilmistir. Simdi onlardan bazilarini hatirlatmaya çalisalim.

1. “Ilahi yasa” anlaminda kullanilmasi

 “Her nefis, belirlenmis bir kitap (ilahi yasa) halinde yalnizca Allah’in izniyle ölür.” (3/45)

2. “Hakikat bilgisi” anlaminda kullanilmasi

“Süphesiz ki size, içinde gerçekleri hatirlatan bir kitap indirdik. Niçin akletmiyorsunuz?” (21/10)

3. “Hükmetmek, farz kilmak” anlaminda kullanilmasi

"Kuskusuz salat, belirlenmis vakitlerde müminler üzerine yazildi (hükmedildi, farz kilindi). (4/103)

4. “Delil/kanit” anlaminda kullanilmasi

"Insanlardan bazilari, bir bilgiye dayanmadan, bir yol göstericileri ve aydinlatici bir kitaplari olmadan, Allah hakkinda tartisirlar.” (22/8)

5. “Kur’an ve Kur’an’in ayetleri” anlaminda kullanilmasi

"Bunlar, Kur’an’in ve gerçegi apaçik ortaya koyan Kitap’in ayetleridir.”  (27/1)

6. “Insanin yaptigi her seyin kayda alinmasi” anlaminda kullanilmasi “Oku kitabini! Bugün hesap görücü olarak sen kendine yetersin.” (17/14)

 7. “Sayfalara (mushafa) yazilmis” anlaminda kullanilmasi

"Eger sana kagit üzerine yazili bir kitap indirmis olsaydik da, onu elleriyle tutsalardi, inkarcilar; “bu, apaçik büyüden baska bir sey degildir” derlerdi.” (6/7)

8. “Allah katindin bildirilen bilgiler” anlaminda kullanilmasi

“Bir kisim kimseler, Kitap’ta olmadigi halde, Kitap’tan sanasiniz diye, dillerini egip bükerek Kitap’i okurlar. Oysa Kitap’tan degildir. “Bu Allah katindandir” diyorlar; oysa o, Allah katindan degildir. Allah adina bile bile yalan söylüyorlar.” (3/78)

Daha baska anlamlar eklemek de mümkündür. Tabi burada vurgulamak istedigim husus, Kur’an’da sik sik geçen “Kitap” kavramini dogru bir sekilde anlamak ve mesajlarini ciddiye almaktir; zira Ilâhî kitaplar insanlara yol gösteren, insanlarin hayatini düzenleyen, dönüstüren, ihtilâf ettikleri konularda hükmün kaynagi olan ve karanliklardan aydinliga, zulümden adalete, sikintilardan rahmete ve hidayete ulastiran kaynaklardir.

 “Biz bu Kitap’i sana ancak hakkinda anlasmazliga düstükleri seyi insanlara açiklayasin ve inanan bir toplum için bir rehber ve rahmet  (16/64), karanliklardan aydinliga çikaran (14/1), muttakiler için hidayet rehberi (2/3) olsun diye indirdik.”

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 KİTAB’I, KİTAP’TAN ÖĞRENME ZARURETİ2 BİLİM GELİŞTİKÇE, DİN TASAVVURU DA DEĞİŞİR3 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar4 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?5 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ6 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ7 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?8 Kitle Kültürü Manipülasyondur9 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ10 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?11 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER12 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR13 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.14 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR15 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR16 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar17 Seytan Neyimiz Olur?18 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj19 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj20 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 21 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)22 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)23 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)24 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)25 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)26 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)27 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 28 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 29 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir30 Kitap'i Dogru Tanimak31 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir32 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur33 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)34 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 35 Din Ögrenmede Kistas Nedir?36 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?37 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir38 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir39 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir40 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?41 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir42 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 43 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?44 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar45 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir46 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 47 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir48 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 49 Din Üzerinden Yapilan Zulümler50 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir51 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)52 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??53 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?54 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?55 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 56 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur57 Erdemli Toplum Nasil Olusur?58 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir59 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?60 Sünnete Kimler Daha Baglidir?61 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir62 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler63 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir64 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-65 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-66 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir67 Ahlakin Sarti Kaçtir?68 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir69 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 70 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-71 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-72 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-73 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-74 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-75 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-76 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-77 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir78 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir79 Er Kisi Niyetine80 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine81 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-82 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-83 Güçlünün Yaninda Yer Almak84 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil85 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?86 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir87 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak88 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir89 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 90 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir91 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir92 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)97 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)98 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)99 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!