Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir

Cedel sözlük olarak; "ipi saglamca bükmek; birini sert bir yere düsürmek; düsmanlik veya tartismada çetin olmak, cephe almak? gibi anlamlara gelir...
Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 18.05.2022
Okunma Sayısı : 877

Cedel sözlük olarak; “ipi saglamca bükmek; birini sert bir yere düsürmek; düsmanlik veya tartismada çetin olmak, cephe almak” gibi anlamlara gelir.

Tenkit ise; bir tezin dogruluk veya yanlisligini, bir düsüncedeki çeliskileri tartisarak gösteren bir kiyas sanatidir. Daha genis bir ifadeyle, bir sahsi, bir eseri, bir konuyu, bir düsünceyi dogru veya yanlis, olumlu ya da olumsuz yönleriyle degerlendirmeye tabi tutmaktir. Tenkitin Türkçesi, elestiridir.

Sokrat’a göre ise, diyalektik gerçege ulasmak, kavramlari açikliga kavusturmak ve tarif etmek için tez ve antitez halinde yürütülen karsilikli konusma yöntemidir. (Isl. Ansk.)

Esasen cedel de tenkit de bir çesit elestiridir, tartisma yöntemidir; ancak tartisma sert ve kirici yapilinca adi “cedel” olmaktadir. Yapilan mücadele esnasinda üstünlük saglama duygusu, böbürlenme, kendini temize çikarma ön planda ise orada cedel vardir. Yine, karsidaki muarizlari çekememe, onlara karsi kin besleme, yerine göre tekfir etme, hatta kavgaya dönüstürme, ötekilestirme durumu söz konusu ise orada tenkit degil, cedel vardir. Binaenaleyh kimi alimler, cedel tartismasi kardeslik ve beraberlik ruhuna zarar verdigi için tartismalarin “münazara” metoduyla yapilmasini istemislerdir.

Her insan, fitrati geregi yanlis düsünebilir ve yanlis söyleyebilir. Dolayisiyla yanlislarin ortaya çikmasi için tenkit/elestiri yönteminin kullanilmasi bir zarurettir. Baska türlü dogrularin ortaya çikmasi beklenemez. Tenkit, bir fikir ve bir inanci zorla kabul ettirmek veya hasmi susturmak için yapilmamali, bütünüyle dogru bilgilerin ortaya çikmasi için yapilmalidir. Her isin bir ahlaki ve bir hukuku olduguna göre, elestirinin de bir ahlaki ve hukuku olmalidir. Aksi takdirde dogrular ortaya çikmayacagi gibi, daha da girift hale gelir.

Kur’an kitabi, bastan sona yanlis düsünce ve söylemlere karsi agir tenkit ve tehditler yaparak, muhataplarindan söylemlerini ispata (delillendirmeye) çagirmaktadir. Onun içindir ki Kur’an, gerçek bilgiye ve kesin delile dayanmayan bilgi ve söylemleri ret eder. (16/125) Bu anlamda Kur’an, bir tenkit ve elestiri kitabidir.

Birçok ayette, peygamberlerin kendi kavimleriyle aralarinda geçen tartismalardan da örnekler verilir. Yapilan tartismalarda degisik metotlarin kullanildigi, yanlislarda israr edenlere karsi insanin bütün yetenek ve özellikleri dikkate alinarak, yerine göre sosyolojik psikolojik, felsefi ve tarihi bilgiler ihtiva eden delillerden yararlanildigi görülür.

Nebiler, sadece muhataplarini degil, kendilerini de hatalarina karsi elestirir ve Allah’tan magfiret dilerler. Hatta Allah, Nebi as için “vestegfir li zenbike”: “günahin için istigfar dile” (47/19) demektedir.

Bu makalede Müslümanlar arasinda maalesef saglikli bir zeminde yapilmayan elestiri ve tartisma üzerinde durmaya çalisacagiz.

Elestiri; (ister tenkit, ister cedel, ister münazara adiyla yapilsin) hakikatin ortaya çikmasi için kaçinilmaz bir yöntemdir. Elestiri, yanlis bilgileri, yanlis uygulamalari, yanlis metotlari eleyerek atmaktir. Nasil ki pirinci tas parçaciklarindan ayiklamadan alip pisiremiyorsak, (pisirip yedigimiz takdirde dislerimize zarar veriyorsa) insan hayati için lüzumlu olan bilgilerden yanlislari eleyip temizlemek görevimiz olmalidir.  

Elestiri yaparken öncelikle kendimizden baslamamiz lazim. Öz elestiri yaparak kendimizi aynaya tutmamiz, sorgulamamiz ve temizlememiz lazim. Allah’a karsi sorumluluklarimiz ve günahlarimiz için istigfarda bulunmamiz, tövbe etmemiz ve arinmamiz lazim; zira arinan (kendisini elestirerek arindiran) kurtulusa erecektir. (35/18)

Elestiri, bir usul, ahlak ve hukuk çerçevesinde yapilmalidir. Bunun için de su hususlara mutlaka dikkat edilmelidir:

1. Her insan ontolojik yapisi geregi zaaf sahibidir ve yanilir. Nebiler bile yanilmislardir. Dolayisiyla hiç kimsenin lideri, önderi, hocasi, imami, seyhi, babasi, dedesi masumiyet (yanilmazlik) vasfina sahip degildir. Yanlislar kimden gelirse gelsin, rahatlikla ilkesel davranarak usul ve edep çerçevesinde elestirilmelidir.

2. Elestiri yaparken maksadimiz, kendimizi hakli çikartmak ve muhatabi susturmak olmamali, bütünüyle hakikatin ortaya çikmasi olmalidir. Dolayisiyla bir fikir sana göre ne kadar uç, saz ve sapma olursa olsun, saygi duyulmali, kötü niyet aranmamali, elestirilecek ise, kinle degil, yine fikirle elestirilmelidir. Korkma, senin gibi düsünmüyor diye “din” elden gitmez. 

3. Elestirdigimiz konu hakkinda yeterli bilgimiz ve saglam kanitlarimiz olmalidir. Bir eseri tenkit edebilmek için önce o eseri altini çizerek, metotlu bir sekilde sonuna kadar okumak gerekir.

4. Elestiri yapilirken vicdan ve akil merkeze alinarak yapilmalidir. “Bizden degil” veya bizim gibi düsünmüyor” diye düsmanca saldiriya geçilmemeli, asla kimseye hakaret edilmemeli, asagilanmamali ve dislanmamalidir. Anlasma saglanmadigi noktada “ senin düsüncen sana, benim düsüncem bana” ve “selam” deyip ayrilmak lazim. Muhatabini din kardesin görmüyorsan, bari “insan” kardesin olarak görmelisin. 

5. Usul ve edep çerçevesinde yapilan elestirilere tahammül edilmeli ve söylenenler dikkate alinmalidir. Maalesef insanlik tarih boyunca hakikate ve dogrulara karsi çikan, elestiriye tahammül etmeyen güruh, hep kibir sahibi narsisitler ve çikarcilar olmustur. Onlara hakikat anlatmak mümkün degildir.

6. Muhataplarimiz bize göre ne kadar aykiri konusurlarsa konussunlar, “ya hayir konusmaliyiz, ya da susmaliyiz.” Bizim gibi düsünmüyorlar diye ötekilestirmemeliyiz ve düsmanlastirmamaliyiz.

7. Kur’an, Musa as’i Firavuna gönderirken, “ona güzel davran” derken ve yine Muhammed as’ “sen kati davransaydin etrafinda kimse kalmazdi” buyururken, Müslümanlarin birbirlerine karsi tahammülsüz olmasi ve güzel davranmamasi kabul edilemez.

8. Din ile kin bir arada olamaz. Dolayisiyla dini tekeline alip, kendi gibi düsünmeyenleri aforoz edip hedef tahtasina koymak ve linç kampanyasina tabi tutmak Islam’in izin verdigi bir durum degildir.

9. Herhangi bir fikri dogru bulmayip çürütmek istiyorsak, saglam kanitlarla ve düzgün ifadelerle ortaya çikmaliyiz. Aksi takdirde, kin ve düsmanliktan öte bir kazancimiz (!) olamaz.

10. Dogru kimsenin tekelinde olmadigi gibi, çogunlugun sahip oldugu da her zaman dogru degildir. Kur’an, çogunlugun görüslerini degil, ayetlere ve burhana (delile) dayali hakikatleri esas alir. Aksine, çogunlugun yanildiklarini dile getirmektedir; zira aklini kullanmayan, tefekkür ve tedebbürle düsünmeyen insanlar, sürülesir ve körü körüne taklit etmekten kendilerini kurtaramaz.

11. Medeni diyebilecegimiz toplumlar, sempozyumlarda, panellerde konferanslarda ve yayimladiklari makalelerde tezlerini bilimsel olarak kanitlayarak tartisir ve gerekli elestirilerini yaparlar. Maksatlari muarizlarini küçük düsürüp ötekilestirmek degil, onlara dogrulari göstermektir. Iste, tartismalarda bu yöntem örnek alinmalidir.

Hülasa; elestiri olmadan dogrularla yanlislar birbirinden ayrit edilemez. Hangi toplumlarda saglikli elestiri varsa, orada hakikat ortaya çikmis ve toplum medenilesmistir. Kabul etmek gerekir ki “Dogu” toplumlarinda elestirel kültür olmadigi veya bir usul ve edep çerçevesinde yapilmadigi için ilerleme saglanamamistir. Onun içindir ki bu gerilemeyi gören Aliya, “elimde olsa dogu medreselerine elestirel dersler koyardim” demistir.

Selam ve muhabbetlerimle… BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 KİTAB’I, KİTAP’TAN ÖĞRENME ZARURETİ2 BİLİM GELİŞTİKÇE, DİN TASAVVURU DA DEĞİŞİR3 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar4 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?5 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ6 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ7 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?8 Kitle Kültürü Manipülasyondur9 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ10 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?11 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER12 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR13 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.14 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR15 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR16 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar17 Seytan Neyimiz Olur?18 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj19 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj20 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 21 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)22 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)23 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)24 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)25 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)26 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)27 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 28 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 29 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir30 Kitap'i Dogru Tanimak31 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir32 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur33 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)34 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 35 Din Ögrenmede Kistas Nedir?36 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?37 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir38 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir39 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir40 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?41 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir42 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 43 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?44 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar45 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir46 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 47 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir48 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 49 Din Üzerinden Yapilan Zulümler50 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir51 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)52 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??53 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?54 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?55 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 56 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur57 Erdemli Toplum Nasil Olusur?58 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir59 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?60 Sünnete Kimler Daha Baglidir?61 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir62 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler63 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir64 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-65 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-66 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir67 Ahlakin Sarti Kaçtir?68 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir69 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 70 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-71 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-72 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-73 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-74 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-75 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-76 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-77 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir78 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir79 Er Kisi Niyetine80 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine81 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-82 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-83 Güçlünün Yaninda Yer Almak84 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil85 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?86 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir87 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak88 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir89 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 90 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir91 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir92 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)97 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)98 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)99 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!