Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir

Dava; bir kimsenin, kaybolan hakkini istemesi, kazanincaya kadar mücadele vermesi ve tasidigi düsünceyi savunmasi demektir...
Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir
Beşir İSLAMOĞLU
Beşir İSLAMOĞLU
Eklenme Tarihi : 11.05.2022
Okunma Sayısı : 738

Dava; bir kimsenin, kaybolan hakkini istemesi, kazanincaya kadar mücadele vermesi ve tasidigi düsünceyi savunmasi demektir.

 “Savunulan düsünce” anlaminda her insanin bir davasi (hedefi) vardir. Tabi ki Müminlerin davasi (düsünce ve hedefi), Allah’in dinini (hak ve adaleti) hakim kilmaktir. Öyle ki irk, renk, milliyet, cinsiyet ve  din farki gözetmeksizin herkesin hakkina kavusmasini saglamaktir.

Evet, hak (Islam) davasi, basta Allah’in hakki olmak üzere bütün varliklarin hak ve hukukunu savunmak ve muhafaza etmek için çalisip çabalamaktir. Islam davasi, esasen “insani degerleri koruma” davasidir. Ayaklar altinda olan degerleri kaldirmak ve hayata kazandirmak demektir.

Türkiye ekseninde, asirlardir sürüp giden çarpik bir düzenin (müesses nizamin) var olduguna ve insani degerlerin korunmadigina inanan müminler, dava bilinciyle yola çikarak bu düzenin legal yollarla degismesi gerektigini söylediler. Yani, hukuksuzlugun, adaletsizligin, din, inanç ve diger özgürlüklerin kisitlanmasinin, ahlaki degerlerin ayaklar altina alinmis olmasinin, zengin-yoksul arasindaki uçurumun, egitim, tarim, sehirlesme gibi alanlardaki yanlis politikalarin ve benzeri konularin revize edilmesini isteyerek dava haline getirdiler.

Türkiye’de hak arayislari ve ayaklar altina alinan degerleri kaldirma çabalari, yani çarpik ve hukuksuz düzenin degistirilmesi, siyasal anlamda 1950’lerde basladigini söyleyebiliriz. Bu iktidar döneminde, uzun yillar pek çok haklari elinden alinmis “dindar” kitleler ve diger ezilmis halk, kismen de olsa bazi haklarina kavusmus oldular.

Siyasal anlamda hak arayislari, esasen N. Erbakan’in siyasete girmesiyle basladi. Özellikle siyaset disinda birakilan “dindar” kitleler, N. Erbakan’in baslattigi siyasi harekette yer almaya basladilar ve bu siyasi harekete “dava” adini verdiler. Dava haline getirilen bu siyasal hareket, RT Erdogan döneminde artarak nesvünema buldu.

N. Erbakan ile baslayan ve RT Erdogan baskanliginda devam eden siyasal dava, oldukça iddiali basladi. Çarpik düzeni degistirmeyi, dindarlarin, ötekilestirilmislerin, ezilmislerin, mazlumlarin, yoksullarin, kimsesizlerin (garip gurebanin) hakkini ve hukukunu savunmayi ve adaleti (adil düzeni) tesis etmeyi merkeze alarak yola çiktiklarini söylediler.

Siyasallastirilan bu hak ve adalet davasi, ezilmis ve ötekilestirilmis insanlar nazarinda büyük ilgi gördü, karsilik buldu ve pek çok entelektüel dindar sahsiyetler bu davada yer aldi. Umudunu bu siyasal harekete baglayanlar, reyleriyle iktidara tasidi.

Insanin ihtiraslarindan olsa gerek, “dava” adi altinda baslayan samimi hareketler, o büyük iddialar, zamanla yerini baska isimlere birakir. Iktidar nimetlerine kavusuldugunda hak, hukuk, adalet iddiasi kenara birakilarak, ganimet toplanmaya baslanir. Bu durum sadece siyasal hareketlerde degil, STK benzeri kuruluslarda da çogu zaman böyledir.

50-60 yildir Türkiye’de “Islam davasi” adi altinda verilen hak ve adalet mücadelesi epistemolojik anlamda elbette yükseklere tasinmistir. Her kesimden insanlar, Islamin öngördügü hak ve adaletin toplumda isler halde olup olmadigi konusunda bilinçlenmislerdir. Bu anlamda ileri derecede bir bilinç kazanildigi ve mücadele verildigi inkar edilemez. Ulastigimiz bu elektronik ve bilgi çaginda her türlü bilgi edinme imkani kolaylastirilmistir; ancak bu imkanlara ragmen fiiliyatta, dava olmasi gereken yere tasinamamistir.

Türkiye ekseninde “dava” iddiasinda bulunanlarin kaybettigi alanlar, daha çok siyaset, adalet, hukuk ve ahlak gibi alanlardir. Istisnalar bir yana, iktidara gelenlerin, gücü ellerinde bulunduranlarin, servete konanlarin reel anlamda birakin davayi kazanmalari, davaya zarar verdikleri ortadadir.

Bugün, ister siyasi kadrolar olsun, ister cemaat ve tarikat çevreleri olsun, davayi sahiplenme noktasinda topluma güven veremedikleri ortadadir. Dava sahipleri maalesef, “güven” testinden geçemediler. Evet, asil sorun, ahlak ve güven sorunudur. Dava (hak, hukuk, adalet gibi degerler) iddiasinda bulunanlarin asil kaybettigi husus, iddialarinin sözde kalmasi ve düne kadar elestirdikleri hususlari, kendilerinin yapmis olmasidir.

Maalesef mal, mülk, servet, makam (masa, kasa, nisa) konusunda iyi bir sinav verdikleri söylenemez. Devletin (halkin) malini ve makamini kendi mali gibi korumalari gerekirken korumadilar. Yolsuzluk, israf, lüks harcamalar önüne geçemediler. On tane personeli olan müdüre varincaya kadar müdürlere, baskanlara lüks makam araçlari tahsis ettiler. Her gün, basta kadin cinayetleri olmak üzere onlarca cinayet, gasp, hirsizlik, yolsuzluk, çetecilik, nikahsiz birliktelikler vs. haberleri verilirken, caydirici tedbirler ve cezai müeyyideler alamadilar. Bu gayri insani fiiller, kimi televizyon programlarinda her gün adeta tesvik edilirken sadece seyirci kaldilar.

Siyasal iktidari elinde bulunduran dava sahipleri (!) hak, adalet, özgürlükler gibi konularda çokça elestiriler almalarina ragmen, bir türlü haksizliklarin önüne geçemediler. Siyasette ün yaptikça, bürokraside yükseldikçe, mal-mülk, makam-mevki sahibi oldukça, sinif atladikça kibirleri artti ve dün elestirdiklerini geride birakmaya basladilar.

Dava sahiplerinin, insani merkeze almasi gerekirken, güçlendikçe devleti merkeze aldilar. “Devlet insan için, insanin hak ve hukukunu korumak için olmali” kurali, tersine çevrildi ve her sey devlet için oldu. Insan-devlet dengesini saglikli kuramadilar. Hem devlet erki, hem de diger alanlarda güçlenenler, ezilmis ve ötekilestirilmis insanlari memnun edemediler. Son tahlilde davalarini fonksiyonel hale getiremedikleri için güvenlerini de yitirdiler.     

Evet, Türkiye ekseninde “davamiz, hak, hukuk ve adalet davasidir; çarpik düzeni degistirecegiz” diyerek yola çikan Müslümanlar, süreç içerisinde çarpik düzen tarafindan degistirilmis oldular. Çarpik düzen, dava sahiplerini kendisine benzetti. Uzun yillar dava adina verilen mücadeleler ve çekilen sikintilar, istenen hedefe ulastirilmadi ve idealler gerçeklestirilemedi; zira anlasildi ki derdimiz davayi zirveye tasimak degil, kendimizi tasimakmis…

Siyasal alanda davanin mücadelesini verenler, sözünü ettigimiz alanlarda hakkin, adaletin ve ahlakin üstün tutuldugu bir sistem ve bir dönüsüm saglayamadilar. Ihtiraslarina ve nefislerinin hevasina yenik düstüler. Iddialarindan vuruldular. Seytanlastirdiklari ve de düsmanlastirdiklarina benzemeye basladilar ve kaybettiler. Bosna lideri Aliya’nin dedigi gibi, “ölünce degil, düsmana (zalimlere) benzeyince davanin kaybedilecegini” bir türlü anlamak istemediler.

Dava sahiplerinin temel argümani, istikamet üzere yürümek olmalidir. Bazi alanlarda basaramayabilir ve hedefe ulasamayabilirsiniz; ancak davadan (Islami ve de insani degerlerden) taviz veremezsiniz. Yenilebilirsiniz; fakat davaya leke getiremezsiniz. Davayi; iktidar, makam, servet gibi dünyaliklarla degistiremezsiniz.

Evet, dava çizilen istikamet üzere yürümektir ve ayni zamanda çileli bir yolculuktur. Zorluklar içinde mücadele vermektir; pes etmemektir. Yoruldugunda dinlenmesini bilip, tekrar yola koyulmaktir. Dava asktir, ümittir ayni zamanda samimiyet testidir. Yolda dökülenleri, dünyevi kazançlar pesinde olanlari, debdebe ve israfa dalanlari ifsa eder. Dolayisiyla davanin hakkini, önemini ve kiymetini bilmeyenler, davayi sahiplenmemelidirler.

Selam ve muhabbetlerimle…
BESIR ISLAMOGLU

(Bu yazida yer alan fikirler yazara aittir. Hikmet Akademisi’nin bakis açisini yansitmayabilir.)

 

YAZARA AİT BÜTÜN YAZILAR
1 KİTAB’I, KİTAP’TAN ÖĞRENME ZARURETİ2 BİLİM GELİŞTİKÇE, DİN TASAVVURU DA DEĞİŞİR3 Resu ve Kitap ile İlgili Bitmeyen Münakaşalar4 MÜSLÜMANLAR CEHENNEME GİRİP TEKRAR ÇIKACAK MI?5 ESKİ ÇAĞLARIN TASAVVURU İLE KUR’AN ANLAŞILMAZ6 KUR’AN’IN DOĞRU ANLAŞILMASINDA MECAZ, TEŞBİH VE TEMSİLİN ÖNEMİ7 Müslüman Geçinenler Nerelerde Yanlış Yaptı?8 Kitle Kültürü Manipülasyondur9 MUHAMMED AS’IN GERÇEK SÜNNETİNİ/YOLUNU, ANCAK KUR’AN’DAN ÖĞRENEBİLİRİZ10 Sorun Dindemi, Dini Yanlış Anlamadamı?11 ALLAH TASAVVURUMUZ, DİN ANLAYIŞIMIZI BELİRLER12 KUR’AN BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMEKTEDİR13 İNSAN OLMANIN ÖLÇÜSÜ,AHLAKTIR.14 GECEYI KADIR YAPAN KURANDIR15 INSAN OLMAK ISTIKAMET ÜZERE OLMAKTIR16 Hesap Vakti Yakindir; Ölümle Baslar17 Seytan Neyimiz Olur?18 Musa (as) Ile Bir Kul Yolculugunda Verilen Mesaj19 Harut Ve Marut Kissasinda Verilen Mesaj20 Cinlerin Mitlestirilmesi (5) 21 Cinlerin Insan Anlaminda Kullanilmasi (4)22 Ayetler Baglaminda Cin Kavrami (3)23 Cin Kavramini Hurafelerden Arindirmak (2)24 Ins ve Cin Terkibi Ne Demektir? (1)25 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (2)26 Tasavvuf Ilmi Ve Tarikat Dinciligi (1)27 Insani Kölelestirmek En Agir Suçtur 28 Dua-Kader-Imtihan Iliskisi (Dua kaderi degistirir mi?) 29 Elestirilerde En Büyük Sorun, Ahlaksizliktir30 Kitap'i Dogru Tanimak31 Illet/Sebepler Degistiginde Hükümler De Degisir32 Kurban Sadakasinin Güncellenmesi Zorunludur33 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir Haccin Vakti (Hac Aylari)34 Hac Ibadetini Güncellemek, Zarurettir 35 Din Ögrenmede Kistas Nedir?36 Kur' an-i Reyi Ile Tefsir Edenler Kafir Olur Mu?37 Tenkit, Bir Tezin Dogrulugu Için Zaruridir; Ancak Cedele Dönüstürülmemelidir38 Dava, Hakka Riayet Etmekle Kazanilir39 Geceyi Kadir Yapan, Kur'an'dir40 Salatin, Namazla Iliskisi Üzerine?41 Kur'an'in Maksat ve Misyonu, Sorun Çözmektir42 Kur'an'da Ne Aradiniz Da Bulamadiniz? 43 Toplumda Allah'in Dini Yerine "Karma? Dinler Tercih Edilmektedir. Siz Hangi Dini Seçtiniz?44 "Kur'an Bize Yeter? Üzerine Yapilan Tartismalar45 Sirk Kosmanin Temel Nedeni, Allah'a Olan Güvensizliktir46 Imanlarina Zulüm Bulastirmayanlar Ancak Güvendedir 47 Haddini Bilmek, Insan Olmanin Temel Sartidir48 Hakikat, Batini Yollarla Ögrenilebilir Mi? 49 Din Üzerinden Yapilan Zulümler50 Zulüm Devam Ediyorsa, Tövbe ve Helallesme Anlamsizdir51 Gençlik Niçin Islam'a Mesafelidir? (Enes Kara ve benzer durumlar üzerine)52 "Kabir Ehlinden Yardim Isteyiniz?! "Allah Ile Beraber Baska Bir Ilah! Öyle MI??53 Kimin Isigiyla Nurlaniyorsunuz?54 Hangi Unsurlar Sirke Götürür?55 Islam, Kisi Odakli Degil, Ilke Odakli Bir Sistemdir 56 Kur'an'in Dogru Anlasilmasina Yönelik Sorun, Zihniyet Sorunudur57 Erdemli Toplum Nasil Olusur?58 Islam’da Ilkeler Kadim ve Bakidir, Içtihat Ise Hadis ve Konjonktureldir59 Siyaseti Dinlestirmek ve Dini Siyasallastirmak Üzerine?60 Sünnete Kimler Daha Baglidir?61 Ehl-i Sünnet Bir Koalisyondur; Homojen Bir Yapi Degildir62 Aliya Izzetbegoviç’i Mütefekkir Kilan Faktörler63 Allah Hakkinda Delilsiz Konusmak, Ona Iftira Atmaktir64 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -2-65 Resulullah As’dan Sonra Yasanan Hadiseler, Onun Mesajini (Yolunu) Degistirmistir/Saptirmistir -1-66 Hak Gaspi, Ibadetlerin Kazancini Tüketir67 Ahlakin Sarti Kaçtir?68 Her Iyi Müslüman, Ayni Zamanda Iyi Insandir69 Kurban Ibadetini (Kurban Etmeden!) Dogru anlamak -2- 70 Hayvanlar Ihtiyaç Üzerine Kesilir; Gelenege Kurban Edilemez -1-71 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -6-72 Kur’an’in Hükümlerinde Tahrifat Yapmak, ?Dine Karsi Din? Uydurmaktir -5-73 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Bühtandir -4-74 Dinde Tahrifat Yapmak, Apaçik Bir Günahtir -3-75 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -2-76 Dinleri Ile Ilgili Uydurduklari Kendilerini Aldatmisti -1-77 Insan Hayatinin Güvencesi Kisastir78 Insanca Yasamanin Ön Kosulu, Nesil Emniyetidir79 Er Kisi Niyetine80 Buhari’nin ?Camiu’s-Sahih? Adli Eserinin, Kur’an’la Esitlenmesi Çabalari Üzerine81 Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -2-82 Vahiy ve Akilla Temellendirilmeyen Iman, Koftur -1-83 Güçlünün Yaninda Yer Almak84 Mesafe, Maske ve Temizlik Sadece Coronavirüse Karsi Degil85 Müslümanlar Kimlik Krizi Mi Yasiyor; Yoksa Sahte Kimlik Mi Tasiyor?86 Ibn Rüsd Müktesebatinin Temeli Akildir87 Imam Gazali’yi Dogru Anlamak88 Bilim Gelistikçe Din Tasavvuru Da Degisir89 Dava Sahipleri Nerdesiniz? 90 Sahitlik, (Sehitlik), Hak ve Adaletin Gerçeklesmesi Içindir91 Görevimiz ?Iman Sorgulamak? Degil, Zulmü Sorgulamaktir92 Kaluu Bela Allah Ile Ahitlesmektir. Bakin Nasil!93 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (6)94 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (5)95 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (4)96 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (3)97 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (2)98 Zekât Kurumunun Güncellenmesi (1)99 Dini 21. Asrin Akliyla Anlamak / Yorumlamak
YORUMLAR
YENİ YORUM YAP
güvenlik Kodu
EDİTÖRDEN
Bizimle sosyal ağlarda bağlantı kurun!